Start  
NSC Express
NSC News «
    News Archive
    Newsletters
    Conferences
Apply for time »
NSC Events
Contact us
Documents
New user FAQ
 
 
 
 
 

NSC News

NSC News

2007-04-26

Ny superdator med 60 Teraflops i beräkningshastighet snart startklar hos Nationellt superdatorcenter i Linköping
Den nya superdatorn hos Nationellt superdatorcentret (NSC) vid Linköpings Universitet kommer med en teoretisk beräkningshastighet på 60 Teraflops att kunna positionera sig väl bland världens kraftfullaste superdatorer. Go Virtual och HP, som gemensamt gick vinnande ur NSCs avrop, kommer stå för hårdvaruinfrastrukturen och installationsarbetet. Anslaget för inköp av den nya superdatorn kommer från SNIC, (Swedish National Infrastructure for Computing) vid Vetenskapsrådet.

Nationellt superdatorcentrum (NSC) vid Linköpings Universitet kommer i höst kunna presentera en superdator, som hittills saknar motstycke i Sverige. I NSCs nya datahall kommer nämligen 805 beräkningsservrar att ta plats och bilda ett kluster som teoretiskt har en beräkningshastighet av 60 Teraflops. Förutom att den blir Sveriges kraftfullaste superdator, kommer den även att nå en mycket hög placering på top500-listan över världens kraftfullaste superdatorer.

- Med den nya superdatorn kan vi verkligen ta ett rejält språng vad gäller den datorkraft som vi förfogar över idag. Det handlar om att gå från 1,7 Teraflops till 60 Teraflops i teoretisk beräkningshastighet på den huvudresurs som vi erbjuder våra akademiska användare, säger Sven Stafström, chef för NSC. Investeringen i en datorkraft av detta slag, som gjorts möjlig via ett anslag från SNIC (Swedish National Infrastructure for Computing) vid Vetenskapsrådet, är av stor strategisk vikt och en del i vår ambition att bli ett av Europas ledande datorcentra. Den nya superdatorn bidrar till att skapa god forskningsverksamhet, till exempel inom tillämpade områden som utvecklar nya material, nya strukturer för förbättrad aerodynamik och hållfasthet, nya elektroniska komponenter, men även för grundläggande kemi och fysik forskning.

Superdatorn hos NSC
De 805 beräkningsservrarna utgörs var och en av en HP ProLiant DL140 G3 med två stycken Quad-Core Intel® Xeon® Processor E5345. För administration av klustret ingå i installationen fem stycken systemservrar ProLiant DL380 G5. Servrarnas sammanlagda primärminnesstorlek uppgår till 14 Terabyte. Kommunikationen mellan beräkningsservrarna sker med ett höghastighetsnätverk baserat på Infiniband-utrustning från Cisco® och presterar en total bandbredd i nätverket som överstiger 32 Terabit per sekund. Go Virtual och HP ser till att superdatorn finns på plats i början på hösten och från den 1 november är det skarpt läge som gäller.

- Det här är en riktig prestigeaffär för Go Virtual och HP, där vi båda är med och bidrar med den spetskompetens, kapacitet och resurser som krävs för att kunna leverera en installation av detta slag, säger Peter Noring, affärsområdeschef vid HP Sverige. Inte minst är det otroligt spännande att vara med och bygga upp en superdator i Sverige som hittills saknar motsvarighet både på våra breddgrader och för HP:s egen del.

Beräkningshastighet mäts med Teraflops

När prestanda hos superdatorer diskuteras görs det ofta ur ett teoretiskt perspektiv och uttrycks med antal flops. Flops står floating-point operations per second och anger antalet flyttalsoperationer per sekund. Det är helt enkelt en indikation på hur snabb superdatorn är på att utföra beräkningar om man skulle nyttja dess kapacitet ner till sista klockcykel. När superdatorn hos NSC teoretiskt sägs kunna komma upp i 60 Teraflops, är detta beräknat på att processorerna i superdatorn på varje klockcykel kan göra fyra flyttalsoperationer. Respektive processors klockfrekvens (MHz) multipliceras med fyra för att få topprestandan för respektive kärna. Detta mulitpliceras sedan med den totala mängden kärnor och gör att det teoretiska värdet hamnar så högt som 60 Teraflops. För att rankas på top500-listan (www.top500.org) krävs att det speciella mätprogrammet Linpack körs, vilket mäter en reell kapacitet som beräkningsservrarna uppnår. Linpack är ett program som i grunden löser ett linjärt ekvationssystem.

- Den troligaste uppskattningen vid reell användning av superdatorn är att den skulle kunna komma upp i närmare 40 Teraflops, vilket i dagsläget skulle ge NSCs superdator en mycket hög placering i superdatorvälden, säger Ivar Ekström, försäljningschef vid Go Virtual. Det blir överhuvudtaget en installation utöver det vanliga, inte bara för att den nya datahallen kommer att fyllas med sammanlagt över 20 meter datorrack som mäter två meter på höjden, utan även för de forskningsresultat som kommer att möjliggöras med en infrastruktursatsning av detta slag.

Fakta kring NSCs avrop

Det nya avtalet med Go Virtual och HP omfattar hårdvaruinfrastruktur och installation av en kapabilitetsresurs för vetenskapliga beräningar. Det är ett beräkningskluster uppbyggt av ett antal servrar med multi-core processorer som kopplas samman i ett snabbt Infiniband-nätverk.

Hårdvaruinfrastrukturen bestå av

  • 805 HP® ProLiant DL140 G3
  • Quad-Core Intel® Xeon® Processor E5345
  • 5 HP ProLiant DL380 G5 systemservrar med operativsystemet Linux
  • 3 Cisco® SFS 7024D infiniband rootswitchar
  • 68 Cisco® SFS 7000D infiniband leafswitchar

För mer information, vänligen kontakta:
Sven Stafström, föreståndare NSC, tel: 0705-14 13 52
Peter Noring, affärsområdeschef HP Sverige, tel: 08-524 94 716
Ivar Ekström, försäljningschef Go Virtual, tel: 08-792 08 33

Gunilla Lundqvist, marknadskommunikationschef HP Sverige, tel: 08-524 90 400

Om NSC
NSC driver storskaliga delatminnes- och klusterdatorsystem för nationell akademisk användning samt dedicerade datorresurser för klimatforskning, för SMHIs väderprognoser och forskning samt för Saab ABs beräkningsbehov. Fokus finns på de användare vars forskning omfattar behov av mycket stora och parallella beräkningsresurser, så kallade kapabilitetsresurser. Mer information finns på www.nsc.liu.se.

Om Go Virtual
Go Virtual Nordic AB med en produktportfölj av beräkningsdatorer, analysprogramvaror för flödes- och värmeavgivningsberäkningar samt programvaror och hårdvara för simulering och visualisering av virtuellt utvecklade produkter. Go Virtual med sin spjutspetskompetens inom den tekniska marknaden är Nordisk representant i HPs internationella HEPP program. HEPP är en förkortning för" High Performance Computing EMEA Partner Program".
Mer information finns på www.govirtual.se.

Om HP
HP förenklar den tekniska upplevelsen för alla sina kunder - från hemanvändaren till de största företagen. HP är ett av världens största it-företag, med en portfölj som spänner över skrivare, datorer, mjukvara, tjänster och it-infrastruktur. Fram till den 31 januari, 2007, uppgick HPs omsättning, under de senaste fyra kvartalen, till 94,1 miljarder dollar. Mer information om HP (NYSE:HPQ) finns på www.hp.se.
Page last modified: 2007-04-26 15:26
For more information contact us at info@nsc.liu.se.