NSCinfo nr 90 1994-09-26
boein@nsc.liu.se


NSCinfo nr 90 (1994-09-26)

1. Sommar blev vinter.

Observera bytet till normaltid på morgonen söndagen den 25 september. Kom ihåg att ändra Din certifierare.

Beläggningen på Cray, som under sommaren varit glädjande hög, mattades något under terminsstarten, men är nu åter hög. Trots detta är ansökningar om ytterligare körtid välkomna.

2. Information från NSC.

Ibland uppstår behov att snabbt få ut information om situationen på Cray och NSC. För detta ändamål har vi skapat ett alias för elektronisk post, så att man genom att sända mail till "crayalla@nsc.liu.se" kan nå Cray-användarna. Alla användare med tillgång till elektronisk post når alla genom att bara sända brevet till denna adress.

Vi har valt att inte direkt stoppa in alla användare i detta alias, utan Du som vill vara med måste kontakta Bo Einarsson (boein@nsc.liu.se) och meddela Din mail-adress, som skall vara av internet-typ (DECnet och BITNET kan översättas till internet). Numera kan vi även lägga in dem som vill ha sin post direkt på frontenden NSCFE. Däremot kan vi inte sända post till eller från Cray.

Samtliga nyhetsbrev sändes både som vanligt post-brev från SAAB och som elektroniskt brev från NSC.

Några av de adresser vi fått har visat sig felaktiga, och har därför rensats bort. Om Du ej fått detta brev elektroniskt, utan bara som vanligt brev, så finns Du inte anmäld med en korrekt email-adress hos oss!

3. Mer information från NSC.

NSC har liksom flera andra börjat utnyttja de nya möjligheter som den kraftigt utökade överföringshastigheten på Internet nu möjliggör. Man behöver inte längre inskränka sig till elektronisk post på nätet.

Genom WWW (World Wide Web) och Gopher får man tillgång till dokument var som helst (?) i världen. Programvara för att använda WWW, Gopher och andra globala informationstjänster finns på de flesta plattformar; det mest använda programmet i UNIX-världen är MOSAIC, vilket som namnet antyder ger tillgång till många olika typer av informationskällor. Expert på detta område inom NSC är Bo Sjögren, bosj@nsc.liu.se.

Information från NSC finns på

	http://www.nsc.liu.se/
	gopher://gopher.nsc.liu.se/
och innehåller bland annat
	NSC:s Användarhandledning (under uppdatering)
	NSC:s nyhetsblad (NSC Info)
	Information från andra centra för HPD
Om man söker sig till
	http://www.fortran.com/fortran/market.html
kan man hitta mycket intressant om Fortran. Om man där väljer "General Information" följt av "Tutorials" hittar man bland annat Bo Einarssons skrift om övergång från Fortran 77 till Fortran 90.

Denna kan man även hitta mer direkt med

	ftp://nsc.liu.se/pub/bibliotek/f77to90.txt

4. Nya processorer vid NSC.

I samarbete med den datavetenskapliga institutionen har en kraftfull MIMD-dator av märket Parsytec installerats. Den har nu 64 processorer (Power PC) och kommer redan under hösten att dubbleras till 128.

Den som är intresserad att pröva är välkommen att kontakta NSC.

Vi påminner om att vi även har en SIMD-dator, en Maspar med 16 384 processorer.

5. Tillfällig komplettering av Cray.

Vi testar för närvarande i samarbete med Cray Research AB en femte CPU på Cray. Testerna började den 15 september och är tidsbegränsade. Bli därför inte förvånad om Du finner att även Ditt jobb utnyttjat fem processorer.

6. Nyheter om driften.

Inga jobb med större primärminnesbehov än 50 M ord kan köras! Kösystemet gör att de kastas ut, med en tom cpr-fil som enda resultat (jobbnamn.cpr). Den normalt tillåtna största klassen är den med högst 24 M ord. I undantagsfall kan större jobb köras (upp till 50 M ord), men de får då ligga i kö mycket länge, till dess maskinen är nästan tom.

Vi påminner om att vid användning av hpm, "Hardware Performance Monitor", så kan jobbet inte återstartas. Mycket resurskrävande jobb bör därför inte utnyttja hpm.